september 16, 2016

Löparknä Behandling

Behandling av löparknä

Löparknä är allt annat än behagligt. På utsidan av ditt knä känner du nämligen en skarp smärta när du har drabbats av just löparknä. Obehaget har sina rötter i en sena som löper längs med lårets utsida, vid namn Tractus Iliotibialis. Den här senan frambringar skavning och inflammation när den rör sig fram och tillbaka över den laterala femurkondylen. I de flesta fall ligger en mindre slemsäck mellan senan och benet som även kan bli inflammerad. Tyvärr är löparknä den vanligaste skadan som löpare drabbas av och utgör cirka 1/4 av alla löparskador. I texten ” Löparknä behandling ” ska vi tala om när knäsmärtan uppstår samt vilken löparknä behandling man kan genomgå för att bota löparknä.

När brukar smärtan av löparknä uppkomma?

• Knäsmärta kan uppkomma om du har tränat mer än vad kroppen är van vid.

• Knäsmärta kan uppkomma när du har suttit under en längre tid.

• Knäsmärta kan uppkomma när du går i backar eller trappor.

• Knäsmärta kan uppkomma vid cykelträning eller längdskideåkning.

• Svårare smärtor kan uppstå vid intensivträning.

• Smärtorna reduceras ofta vid vila, men återkommer vid nästa träningspass.

• Vid lång tid utan åtgärder kan smärta i knät uppkomma när du promenerar.

Hur botar jag löparknä?

Botemedlet som är A och O för att bli av med löparknä är just att ta det lugnare. Reducera belastningen på dina knän genom att utföra färre träningspass. En god utgångspunkt är att skippa vartannat träningstillfälle. Om smärtan inte börjar avta kan det tyvärr betyda att du behöver sluta träna helt och hållet under en tid. I de flesta fall behöver uppehållet av träning också kombineras med professionell behandling. Under dessa behandlingar är det ofta Tractus Iliotibialis som tänjs, men även lår- och sätesmuskulaturen. Din Naprapat eller Kiropraktor kan också hjälpa dig att framställa ett individuellt löparknä tränings- och stretchprogram om du är i behov av det.

Någonting som är bra att tänka på är just hur du springer. En stor del av löpningssträckan bör nämligen inte luta åt ett håll, då du i sådant fall belastar ett knä mer än det andra. Om du tränar på löpbandet är det en god idé att öka uppförslutning. Ett stort antal av de drabbade upplever att knäsmärtan försvagas vid just uppförslöpning. Detta stärker även bålmuskulaturen, vilket leder till att risken för inåtvridning av knäna minskar. Om du å andra sidan springer utomhus är det viktigt att du anpassar sträckan och samtidigt ser till så att du inte springer för mycket i nedförsbacke. Vid sökning efter en annan skonsam träningsform kan du exempelvis testa cykling eller simning.

Stretching för löparknä behandling

En skonsam och enkel metod för löparknä behandling är stretching. Det som åstadkommes av löparknä stretchingen är att du töjer Ileotibialbandet, vilket som tidigare har nämnt är en sena som går mellan höften och undersidan av knäet. En specifik övning som kan vara bra att veta om börjar med att du ställer dig upp. Det ben som ska stretchas korsas sedan bakom det friska benet. Du kan stödja med en av dina händer mot väggen för att hålla balansen. Därefter pressar du höften mot väggen och lutar överkroppen åt det motsatta hållet. En viktig notering är att du alltid ska stå rakt upp och inte framåtlutad.

 

Läs mer ingående om: Vad är löparknä, Löparknä symptom & löparknä stretching