september 16, 2016

Symptom av löparknä

Löparknä symptom – Fakta om löparknä

Du är inte ensam om att ha frågor angående löparknä. Det är nämligen den mest frekventa skada som löpare drabbas av. Det är så vanligt att ¼ av alla skador inom löpning faktiskt utgörs av löparknä. Löparknä smärtan börjar oftast på utsidan av knäet och runt din knäskål. Om skadan sedan blir värre känner du av smärtan mer hastigt och den kvarstår under en längre tid. En mer detaljerad beskrivning av löparknä symptom kan du läsa nedan. I den här texten ska vi nämligen tala om löparknä symptom, varför man får löparknä samt ett par åtgärder. Om du letar efter mer djupgående beskrivningar av behandlingar och övningar rekommenderas det att du läser ”Behandling av löparknä” samt ”Stretcha löparknä”.

Vilka löparknä symptom & vilka tecken på löparknä finns det?

Den smärta som du känner när du har drabbats av löparknä kan beskrivas som stickande. Det breda området där smärtan kan uppstå är precis över utsidan av knäleden, men även utmed utsidan av överbenet. Smärtan uppkommer inte alltid hastigt, utan börjar ibland kännas av efterhand du tränar. Smärtan avtar därefter inte direkt efter att träningspasset är över. Trots att du tar en paus under ett par dagar och känner att smärtan avtar är detta inte en säkerhet. När du väl börjar träna igen kan smärtan återkomma. Vid vissa fall kan även bindväven svullna och drabbas av förtjockning på knäets utsida.

Varför har jag fått löparknä?

Ett par anledningar till varför du har drabbats av löparknä kan vara mer allmänna, exempelvis vid för hård träning. Trots detta finns det andra mer specificerade orsaker. Dessa kan inkludera löpning i backar eller på terräng som sluttar sidledes. Det kan även vara på grund av lägre eller högre fotvalv, olikartad längd på dina ben eller en avsaknad av balans i muskulaturen. Löparknä smärta kan ha sin grund i det iliotibiala bandet som löper från höftens utsida nedåt mot ditt knä. Om detta band har förkortats och börjat skava mot ett benutskott på utsidan av låret kan det bli smärtsamt. Dessutom kan muskler som är stela påverka. Om senor eller leder även är stela kan detta resultera i att de rör sig i en udda vinkel. Förutom detta kan skadan ha uppstått på grund av felaktig teknik eller utslitna opassande skor, såväl som olika längd på benen, löpning på ett underlag som lutar samt en för hastig ökning av träning.

Hur minskar jag löparknä smärtan?

Det finns ett stort antal bra metoder för att återhämta sig. Om du vill att din svullnad ska gå ner och att smärtan ska lindras bör du testa RICE metoden. Översatt till svenska betyder det ungefär ”Vila, is, kompression, upphöjande”. Det första du ska göra är att kyla med hjälp av is ett par tillfällen om dagen. Du ska undvika löpningen men kan fortsätta träna på mer skonsamma sätt. Om du väljer att cykla blir rörelserna mer behagliga för musklerna. Du lägger samtidigt inte lika mycket belastning på ITB. En ytterligare träning du kan prova är simning. Om du trots detta inte vill ge upp löpningen under ett tag ska du undvika backar och sluttande vägar.

 

Läs mer ingående om: Vad är löparknä, Löparknä behandling & löparknä stretching