Ont i Knät ? Det sitter i Höften!

Ont i Knät

Här kan du läsa och lära dig vad som är myt och vad som är sant enligt idrottsmedicinsk forskning.

ont i knät höften behandling ont i knätDen absolut vanligaste missuppfattningen är att deras knäskada uppkommit pga dåliga skor eller dålig stretching.

Sanningen är den att forskning visar att val av skor och/eller slarv med stretching har mycket mindre betydelse jämfört med om du är svag i höfterna eller bålen.

Hur kan ont i knät påverkas av min höft?

Om du har en ”svag” höft innebär det att ditt bäcken sjunker snett nedåtinåt vid varje löpsteg du tar. När bäckenet rör sig på detta vis vrids lårben vilket i sin tur skapar stor påfrestning på dina knän.

Detta är den största förklaringen till att du exempelvis får förslitnings/överbelastningsskador som löparknä.

Andra skador som forskarna kan se har samband med en svag höft och ont i knät är:

  • Sträckning i baklårsmukelatur
  • Ökad risk för stressfrakturer

Dina muskler i ex baklår är inte anpassade för att klara av din ”höfts” arbete. Det gör att de går sönder efter ett tag.

Vilka andra obalanser kan höra ihop med din värk i knät?

Vid behandling av en knäskada får du alltid först en undersökning och diagnos. Diagnosens syfte är att hitta varont i knät höften behandling ont i knät grundproblemet till att du fått ont i knät sitter.

Förutom höften kan det vara svagheter i bålen jämfört med styrka i lår, höft med mera. Med svagheter menar vi en obalans i styrka mellan kroppens delar som ska samverka vid träning och tävling.

Din behandling hos en behandlare handlar om att du först ska bli smärtfri och bra men också att du ska slippa bli begränsad av värk i knäna i framtiden.

Du får ett individuellt anpassat övnings samt styrkeprogram som du har nytta av i hela livet.

Ring din Vårdcentral eller lokala Sjukgymnast idag för undersökning och behandling. Ha inte ont i onödan!